VERBOND DER BELGISCHE BEROEPSVERENIGINGEN VAN ARTSEN-SPECIALISTEN

COVID-19

OVERLEGFORUMS

Login

De e-specialist, de elektronische nieuwsbrief van het VBS - nr 232

Geachte Collega,

De – op een uitspraak van het Hof van Cassatie gebaseerde – beslissing van DKV om ereloonsupplementen voor klinische biologie (en medische beeldvorming) niet meer terug te betalen voor ziekenhuisopnames met factuurdatum vanaf 1 oktober 2011, wordt niet uitgevoerd. DKV heeft dit formeel en schriftelijk bevestigd aan de BVAS en het VBS.

Hiermee herziet DKV het ingenomen standpunt in de brief d.d. 6 september 2011 gericht aan de ziekenhuisdirecties. In een gezamenlijke reactie d.d. 29 september 2011 stelden de BVAS en het VBS dat zij het arrest van het Hof van Cassatie van 3 juni 2011 niet kunnen bijtreden voor wat betreft het verbod op ereloonsupplementen voor de verstrekkingen klinische biologie ongeacht of de tegemoetkoming geheel of gedeeltelijk op forfaitaire wijze wordt vergoed. Dat DKV dit verbod uitbreidde tot de medische beeldvorming werd evenzeer aangekaart en als onrechtmatig bestempeld.

De BVAS en het VBS blijven van mening dat deze onvoldoende gemotiveerde uitspraak van het Hof van Cassatie enkel de betrokken partijen in deze concrete casus bindt en derhalve niet als standvastige rechtspraak mag worden beschouwd. De stellingname van de BVAS over de uitspraak van het Hof van Cassatie aangaande de supplementen klinische biologie werd intussen bijgetreden door alle ziekenhuisorganisaties, het RIZIV en gerenommeerde medische advocatenkantoren.

Ons advies om de betrokken ereloonsupplementen ook in de toekomst te blijven aanrekenen blijft dan ook onverminderd van kracht en wordt nu ook door DKV bijgetreden.

Dr. J.L. Demeere, Voorzitter VBS

Dr. M. Moens, Voorzitter BVAS