VERBOND DER BELGISCHE BEROEPSVERENIGINGEN VAN ARTSEN-SPECIALISTEN

COVID-19

OVERLEGFORUMS

Login

De e-specialist, de elektronische nieuwsbrief van het VBS - nr 101

Geachte Dokters, 

Betreft : het cervicovaginaal uitstrijkje

De nieuwe bepalingen van de K.B.’s van 4 mei 2009 met betrekking tot het cervicovaginaal uitstrijkje en het cytopathologisch onderzoek zijn in voege getreden op 1 juli 2009. 

Bij de analyse van deze besluiten zijn een aantal incoherenties tussen de verschillende teksten gebleken. Binnenkort zullen wijzigende besluiten met een terugwerkende kracht tot 1 juli 2009 gepubliceerd worden.

In een omzendbrief aan de verzekeringsinstellingen (zie bijlage 1) heeft het RIZIV uiteengezet op welke manier de teksten moeten begrepen en toepast worden met het oog op de terugbetaling van de prestatie in het kader van de ziekteverzekering. 

Deze omzendbrief geeft echter geen antwoord op de vragen die zich stellen wanneer een patiënte wenst dat haar behandelende arts een prestatie uitvoert terwijl de terugbetalingsvoorwaarden door de ziekteverzekering b.v. met betrekking tot de referentieperiode niet vervuld zijn.

De beroepsvereniging heeft geprobeerd om een verklarende nota hieromtrent op te stellen (zie bijlage 2). De administratieve en juridische diensten van het VBS staan volledig ter uwe beschikking voor bijkomende inlichtingen (info(at)vbs-gbs.org of 02 649.21.47)

Met hoogachting

VBS-GBS

Bijlage 1: Omzendbrief RIZIV

De nieuwe vergoedingsregels voor het cervicovaginale uitstrijkje

(PDF, 36 Kb)

Bijlage 2: Verklarende nota BV

Cervicovaginaal uitstrijkje en cytopathologisch onderzoek

(PDF, 19 Kb)