VERBOND DER BELGISCHE BEROEPSVERENIGINGEN VAN ARTSEN-SPECIALISTEN

COVID-19

OVERLEGFORUMS

Login

De e-specialist, de elektronische nieuwsbrief van het VBS - nr 280

AAN DE PATHOLOOG-ANATOMEN

Beste collegae,

Blijkbaar kan de mededeling in “De Geneesheer-Specialist” nr. 8 van december 2011" aanleiding geven tot een foutieve interpretatie. De boodschap is eenduidig: er worden GEEN besparingen in de pathologische anatomie gepland. In het akkoord van 21.12.2011 voor het jaar 2012 is er nergens sprake van pathologische anatomie.

Waarover gaat het ?

Tijdens deze Kerst- en Nieuwjaarsperiode trachtte het VBS-tijdschrift beknopt en snel samen te vatten wat er de laatste weken en maanden gebeurde. Op 03.10.2011 keurde het Verzekeringscomité van het RIZIV, meerderheid tegen minderheid – alle vertegenwoordigers van de artsen (en ook van de ziekenhuizen) stemden tegen –, een budget goed waarin zes specialismen budgettair hard werden aangepakt.

Het zesde betrokken specialisme was de pathologische anatomie: de mutualiteiten wilden een besparing van € 4,56 miljoen doorvoeren door de cervixkankerscreening nog slechts eenmaal per drie jaar in plaats van eenmaal per twee jaar door de ziekteverzekering te laten terugbetalen. Onder druk van het BVAS-protest sneuvelde deze besparingsmaatregel nog vooraleer hij op de onderhandelaarstafel van de regering kwam.

Deze besparingsmaatregel bij de patholoog-anatomen werd bijgevolg niet opgenomen in het besparingsplan van de regering. De besparingsplannen voor de overige disciplines die de mutualiteiten hadden voorbereid werden wel behouden, steeds aan het maximale bedrag van de vork voorzien in het voorstel van 03.10.2011. Om de niet-doorgevoerde besparing in de pathologische anatomie te compenseren, werd beslist om een besparing van dezelfde grootteorde op te leggen voor de assistentie bij operatieve ingrepen.

Na een lang gesprek op 09.12.2011 met mevrouw Bovy, kabinetschef van minister Onkelinx, en met de heer Jo De Cock, administrateur-generaal van het RIZIV, maakte de BVAS het mogelijk dat die besparingsmaatregelen kunnen vervangen worden door andere maatregelen. Deze zullen uitgewerkt moeten worden door de nationale commissie artsen-ziekenfondsen tegen 30.06.2012. Die maatregelen moeten een structureel (blijvend) karakter hebben. Als die structurele maatregelen voldoende financiële middelen vrijstellen, kan de beperking van de index (voor medisch-technische verstrekkingen van 2,99 % naar 1,00 % teruggeschroefd) gedeeltelijk of geheel worden opgeheven.

We weten dat de besparing op de cervixcytologie vooral een aandachtspunt is voor de christelijke mutualiteiten (CM). De CM wilde bij het akkoord van 20 december 2007 voor het jaar 2008 al de beperking van de terugbetaling van één keer per drie jaar voor de cervixkankerscreening invoeren. De BVAS is er toen in geslaagd de tussenoplossing van de terugbetaling eens per twee jaar te doen aanvaarden.

De BVAS en het VBS hebben niet de intentie daar op terug te komen, zeker niet nu we weten dat de regering daar geen vragende partij voor is.

Met vriendelijke groet,

Dr. Marc Moens,

Secretaris-generaal VBS

Voorzitter BVAS